Regulamentul oficial de organizare si desfasurare a evenimentului “ Ocean Lava, Mamaia 2017 ″

24 iunie 2017, Mamaia.

SECTIUNEA 1. ORGANIZATORII SI REGULAMENTUL OFICIAL AL COMPETITIEI

Competitia “Ocean Lava, Mamaia 2017”, denumita in cele ce urmeaza “Competitie”, este organizata de catre Asociatia Sportiva Master Ski & Bike Club, in parteneriat cu ACS Smartatletic Team si are drept scop promovarea triatlonului ca sport de masa si sustinerea sportului de mare performanta in randul triatlonistilor romani.

Participantii la Competitie sunt obligati sa respecte termenii si conditiile din prezentul Regulament Oficial al Competitiei (denumit in continuare “Regulament Oficial”).

Regulamentul Oficial este intocmit si va fi facut public conform legislatiei aplicabile in Romania, fiind disponibil in mod gratuit oricarui solicitant pe site-ul www.oceanlava.ro si la locul de desfasurare a Competitiei.

Competitia se va organiza conform Regulamentul competitional ITU si a Federatiei Romane de Triatlon, concurentii trebuid sa respecte regulile prezentate in regulamentul ITU, cu exceptia articolelor suprapuse expres in acest regulament.

Regulamentul ITU se poate regasi la adresa de mai jos:

http://www.triathlon.org/uploads/docs/itusport_competition-rules_2017.pdf

Regulamentul Federatiei Romane de Trialton se poate regasi la adresa de mai jos:

http://frtri.ro/regulamente/

Prin participarea la aceasta Competitie, participantii sunt de acord sa respecte si sa se conformeze tuturor prevederilor, termenilor si conditiilor prezentului Regulament Oficial si ale legislatiei in vigoare aplicabile si sa semneze declaratia pe proprie raspundere pusa la dispozitie de catre Organizatori cu ocazia inscrierii, precum si in ziua concursului, la momentul validarii inscrierii.

SECTIUNEA 2. PERIOADA SI ZONA DE DESFASURARE A COMPETITIEI

2.1. Data si locul desfasurarii Competitiei:

Competitia va avea loc in ziua de sambata, 24 iunie 2017, in Mamaia, in zona hotelului Rex si a Restaurantului Mesogios (aria de concurs si traseele celor trei probe sunt marcate pe harta oficiala de pe site).

Startul competitiei se va da in zona hotelului Rex, iar zona de finish va fi amplasata in parcarea primariei din fata hotelului Rex.

Accesul in/din zona de concurs:

 1. a) – cu autovehicule proprietate personala
 2. b) – cu mijloace de transport in comun

Competitia se desfasoara conform mecanismului Competitiei, asa cum este detaliat in Sectiunea 3 din prezentul Regulament.

SECTIUNEA 3. MECANISMUL COMPETITIEI

3.1. Participantii si desfasurarea Competitiei

Aceasta competitie se adreseaza oricarui pasionat de triatlon, inot, bicicleta sau alergare, oricarei persoane careia starea de sanatate ii permite participarea la una din probele competitiei.

Varsta minima de participare este de 18 ani pentru toate probele.

Participantii la aceasta competitie se pot inscrie la una dintre cursele individuale:

a1) Proba Hero

a2) Proba Brave

3.2. Distante de parcurs

Concurentii vor trebui sa parcurga urmatoarele distante in functie de cursa la care participa:

Proba Brave: 1 km inot, 60 km ciclism si 7,8 km alergare

Proba Hero: 1,9 km inot, 90 km ciclism si 21 km alergare

3.3. Traseul de concurs

Concurentii la probele individuale vor trebui sa parcurga integral toate cele 3 probe (inot, ciclism si alergare) in aceasta ordine si pe distantele mentionate mai sus in functie de cursa la care sunt inscrisi.

Traseul de desfasurare a probelor va fi securizat cu garduri, bariere de jandarmerie, banda de semnalizare si conuri. Acesta va avea in anumite puncte stabilite anterior persoane din partea organizatorilor: comisari de traseu. Acestia sunt responsabili pentru parcurgerea traseului in deplina siguranta de catre toti competitorii, precum si cu respectarea de catre concurenti a regulilor prevazute in prezentul regulament.

Concurentii care nu respecta traseul oficial sau scurteaza traseul in orice fel (traseu care ofera un avantaj competitiv) vor fi descalificati.

Harta oficiala detaliata cu intreg traseul de concurs este disponibila pe site-ul oficial, in sectiunea Traseu.

In cazuri exceptionale, organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica traseul competitiei si de a anunta in prealabil participantii de modificarile intervenite.

3.3.1 Traseu proba de inot

Proba de inot se va desfasura in mare. Startul va fi comun pentru toti concurentii.

Forma si harta traseului de inot va fi afisate pe site-ul oficial, in sectiunea Traseu.

In cazul in care apar schimbari ale vremii, precum vant puternic, ploi abundente, temperaturi scazute, Delegatii Tehnici si Medicali pot modifica lungimea traseului de inot sau pot adopta noi prevederi privind utilizarea costumului de neopren. Decizia finala va fi luata cu o ora inainte de inceperea competitiei si va fi clar comunicata atletilor de catre Delegatul Tehnic.

In cazul anularii probei de inot aceasta poate fi inlocuita cu o noua proba de alergare.

3.3.2 Zona de tranzitie

Zona de tranzitie este comuna atat pentru cea intre inot si ciclism, cat si pentru cea intre ciclism si alergare.

Accesul si iesirea din zona de tranzitie va fi securizat si va fi permis doar participantilor.

DETALII SECURIZARE ZONA TRANZITIE:

 1. Zona va fi supravegheata video;
 2. Se va intra numai pe baza numarului de bicicleta;
 3. Paza va fi asigurata de o firma de paza.

Amplasarea bicicletelor si a echipamentului in zona de tranzitie se va face conform programului oficial afisat pe site. In afara intervalului anuntat pentru amplasarea echipamentului, din motive de siguranta, nu se mai poate intra in zona de tranzitie decat de catre concurentii aflati in timpul cursei, chiar daca startul cursei la care participa concurentul nu a fost dat.

Amplasarea bicicletei in zona de tranzitie trebuie sa se faca in segmentul de rastel alocat, conform numarului de concurs si a cursei la care participa. Pe rastele se vor monta semne care vor indica pentru fiecare segment intervalul de numere in care se poate amplasa bicicleta.

Amplasarea bicicletei intr-un alt segment de rastel decat cel alocat, atat inainte de cursa cat si la tranzitia T2 va fi penalizata cu un avertisment daca concurentul corecteaza acest lucru inainte de ora startului sau cu o penalizare de timp.

Bicicletele vor putea fi ridicate din zona de tranzitie doar dupa ce ultimul concurent din tot evenimentul termina proba de ciclism. Ora exacta va fi anuntata de arbitri si MC-ul evenimentului la fata locului.

Bicicletele trebuie ridicate din zona de tranzitie in maximum o ora de la momentul in care ultimul concurent termina proba de alergare. In cazul in care un sportiv nu se prezinta pentru ridicarea bicicletei in acest timp, organizatorii pot percepe o taxa pentru mutarea si depozitarea bicicletei.

 1. a) T1 – dinspre inot spre bicicleta

Va presupune parcurgerea unei distante detaliate in pagina de traseu intre zona de inot si zona de tranzitie.

 1. b) T2 – dinspre bicicleta spre alergare

Concurentii sunt obligati sa puna bicicleta in acelasi segment alocat ca si inainte de concurs. Nerespectarea acestei reguli va fi sanctionata conform detalierii de mai sus.

Participantii se pot sui pe bicicleta la iesirea din tranzitie doar dupa depasirea liniei de “Mount Bike” si vor trebui sa descalece de pe bicicleta inainte de “Dismount line” (prin punerea unui picior pe sol inainte de linie) la terminarea traseului de ciclism. Aceste doua linii vor fi marcate corespunzator si vor avea voluntari care vor anunta aceste zone. Nerespectarea acestei reguli va atrage dupa sine o penalizare conform regulamentului ITU.

3.3.3 Traseu proba de ciclism

Bucla traseului de ciclism are 20 km si va fi parcursa de 4,5 ori pentru proba Hero si de 3 ori pentru proba Brave.

Drafting / Statul la plasa

La proba de ciclism drafting-ul (statul la plasa) NU este permis.

Zona de drafting este un dreptunghi de 3 metri latime, cu 8 metri lungime fata de o bicicleta si de 5 metri latime, cu 35 metri lungime pentru vehicule (motociclete). Lungimea se masoara incepand cu roata din fata a bicicletei sau roata autovehiculului. Latimea dreptunghiului se va centra pe mijlocul bicicletei sau vehiculului din fata.

Este nepermisa deplasarea in zona de drafting a unei biciclete sau autovehicul sau deplasarea astfel incat un alt competitor sa nu poata depasi decat prin incalcarea zonei de drafting.

Este permisa trecerea temporara prin zona de drafting in timpul manevrelor de depasire. Aceasta trebuie sa se intample maximum 20 de secunde.

Depasirea

– se considera ca un sportiv a depasit un alt sportiv in momentul in care roata din fata a acestuia a depasit roata celui din urma;

– odata depasit, un sportiv are la dispozitie 5 secunde sa iasa din zona de drafting;

– sportivii trebuie sa se deplaseze doar pe o parte a drumului pentru a permite depasirea si a nu bloca alti sportivi.

Exceptii cand este permisa intrarea in zona de drafting:

– din motive de siguranta (exemplu: evitarea unui obstacol);

– la 100m inainte si dupa un punct de alimentare, la intrarea si iesirea din tranzitie;

– la 100m inainte sau dupa o curba stransa.

Penalizari pentru drafting:

– avertizare la prima incalcare daca sportivul iese din zona de drafting;

– penalizare de timp la a doua incalcare: 3 minute pentru toate distantele.

3.3.4 Traseu proba de alergare

Pe traseul probei de alergare traficul rutier este inchis complet.

Traseul de alergare este sub forma de bucla ce va trebui parcursa de mai multe ori de catre participanti. Numararea turelor revine in totalitate concurentilor. Daca la validarea rezultatelor acesta nu a parcurs numarul complet de ture, va fi descalificat.

Traseul de alergare se va desfasura pe promenada Mamaia.

Pe traseul de alergare va fi amplasat un singur punct de alimentare ce va putea fi folosit la fiecare bucla de catre participanti.

3.3.5 Zona de penalizare / Penalty box

Pe traseul de alergare va fi amplasata, conform hartii oficiale, o zona de penalizare pentru servirea penalizarilor de timp acordate de oficialii tehnici pe traseul de inot, zona de tranzitie sau traseul de ciclism.

In aceasta zona vor fi afisate vizibil, pe un panou, numerele concurentilor ce trebuie sa serveasca penalizari de timp. Este obligatia participantului sa verifice acest panou pentru a afla daca are de servit o penalizare de timp.

Executarea unei penalizari de timp

Se face prin oprirea completa in dreptul oficialului tehnic din aceasta zona, care va incepe numararea secundelor din timpul de penalizare. Daca sportivul se misca in timpul servirii penalizarii (nefiind permisa nici alergarea pe loc) oficialul tehnic va opri numaratoarea pana cand acesta este complet nemiscat.

Penalizarea poate fi servita oricand doreste sportivul atata timp cat sportivul o face inainte de trecerea liniei de finish. Daca sportivul are de servit mai multe penalizari poate opta intre a le executa in acelasi timp pe toate sau pe rand.

Neexecutarea tuturor penalizarilor de timp atrage dupa sine descalificarea.

3.4. Inscriere

Inscrierea participantilor se face completand formularul online de pe site-ul oficial.

 • Locurile nu sunt transmisibile (daca exista o situatie aparte – un caz de urgenta/accidentare/imposibilitate motivata de participare – transferul inscrierii de la un participant la altul sau de la o cursa la alta va fi posibil doar pana la data de 1 IUNIE. Dupa aceasta data nu va mai fi posibila nicio modificare in sistemul de inscrieri)
 • Taxele nu sunt returnabile
 • Potrivit Regulamentului FRTRI, fiecare concurent trebuie sa posede licenta FRTRI. Licenta poate fi emisa pentru un an (si poate fi obtinuta prin completarea anexei 7  http://frtri.ro/licentiere/ – si achitarea sumei de 50 lei) sau pentru o zi (costul acesteia este de 10 lei si ii confera concurentului dreptul de a participa la concursul la care s-a inscris). Cei care au legitimatie emisa in anii precedenti trebuie sa vizeze legitimatia pe 2017 , taxa anuala fiind de 50 lei.

3.5. Declaratia pe propria raspundere

Toti concurentii vor completa si semna o declaratie pe propria raspundere ca sunt apti din punct de vedere medical pentru a participa la competitie.

Este interzisa participarea la competitie/eveniment a persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice/droguri sau care se afla sub influenta acestora, a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a derularii evenimentului.

Persoanele care vor incalca aceste prevederi vor fi indepartate din zona evenimentului de catre organizatori, chiar cu sprijinul organelor de ordine, daca va fi cazul.

Zilele si orele cand pot fi depuse aceste declaratii sunt detaliate pe site-ul oficial.

3.6. Echipament si conditii de concurs. Numere de concurs

Concurentii vor participa la competitie folosind propriul echipament. Se recomanda concurentilor sa poarte echipament corespunzator conditiilor meteorologice de la ora de desfasurare a competitiei.

Echipamentul de participare trebuie sa respecte regulamentul ITU.

Pentru proba de inot, in functie de temperatura apei, se va anunta daca este obligatoriu, optional sau interzis costumul de neopren. Casca de inot oficiala este obligatorie pentru proba de inot.

Numerele de concurs, casca de inot si cipul de cronometrare vor fi puse la dispozitie de catre organizatori si se vor inmana concurentilor dupa completarea si semnarea declaratiilor pe propria raspundere.

Numarul de concurs va fi prevazut cu elastic si va trebui purtat pe spatele fiecarui concurent la proba de ciclism, apoi invartit pentru a fi in zona pieptului/abdomenului la proba de alergare, astfel incat sa fie vizibile. Numarul de participare nu poate fi alterat (taiat, decupat, impaturit) sau acoperit in nici un fel.

Casca de ciclism este OBLIGATORIE pentru toti concurentii pe toata durata probei de ciclism dar si in timpul incalzirii pe bicicleta inainte de concurs.

Bicicletele acceptate sunt cele cu profil de triatlon / contratimp si cursiera. Ele trebuie sa fie in stare buna de functionare cu frane functionale pe ambele roti.

3.8. Start si limite de timp

Orele de start si timpii limita pentru fiecare proba sunt prezentate in pagina de program.

Programul poate suferi modificari, iar acestea vor fi anuntate in prealabil.

3.9. Stabilirea rezultatelor

Clasamentul pentru fiecare categorie se face in ordinea sosirii fiecarui participant.

La trecerea liniei de sosire se va cronometra timpul in care fiecare participant va reusi sa parcurga intregul traseu folosind cipuri de cronometrare tip bratara. Acestea vor trebui inapoiate dupa trecerea liniei de finish.

Se vor intocmi clasamente separate pe fiecare categorie de varsta de la fiecare proba.

Pentru proba de Brave se vor face categorii de varsta pe intevale de varsta, detaliate in pagina Categorii si Premii.

Pentru proba Hero vor fi facute categorii de varsta pe fiecare an, in functie de anul nasterii (ex: 1984, 1985 etc.).

Lista categoriilor si a premiilor este disponibila pe pagina Categorii si Premii.

Participantii premiati la OPEN nu vor fi premiati si la categoria de varsta.

3.10. Arbitrii de traseu, delegati tehnici si comisia de arbitrii

Competitia va arbitrata de o echipa de oficiali tehnici (ITU, Level 1) din partea Federatiei Romane de Triatlon.

Echipa de oficiali tehnici si comisari de cursa (arbitri de traseu), formata din minim 20 de persoane, selectate de catre Delegatul Tehnic al Federatiei Romane de Triatlon  va acoperi intreaga zona de desfasurare a probelor si vor supraveghea respectarea traseului si a prezentului regulament de catre concurenti.

Orice nerespectare a prezentului regulament va fi penalizata de catre oficiali tehnici prin avertisment, penalizare de timp sau descalificare in functie de gravitatea abaterii.

Daca un comisar de cursa va observa o tentativa de ”taiere” (scurtare sau abatere) a traseului, concurentul respectiv va fi descalificat.

3.10.1 Comisia de arbitri

Comisia de arbitri va fi resonsabila pentru solutionarea tuturor contestatiilor. Componenta comisiei de arbitri va fi anuntata la sedinta tehnica de dinaintea evenimentului.

3.10.2 Depunerea si solutionarea contestatiilor

Contestatiile se vor depune la biroul oficial al evenimentului aflat dupa zona de finish, marcat cu ITU & LOC Office pe harta oficiala. Tot acolo se vor gasi si formularele de contestatie.

Ele trebuiesc depuse personal de catre sportiv sau un membru al echipei in cazul stafetelor la maximum 30 de minute dupa finalizarea probei la care acestia au participat.

Solutionarea contestatiilor va fi realizata de catre comisia de arbitri.

SECTIUNEA 4. ANUNTAREA SI INMANAREA PREMIILOR

4.1. Titluri si premii

Vor exista 2 categorii principale pentru fondul de premiere:

 • OPEN premii in bani si produse:
  • locurile 1-5, feminin si masculin, la ambele curse
 • AGE GROUP (concurentii amatori) – se premiaza primul participant (masculin/feminin) la proba Hero si primii 3 la categoria Brave de la fiecare categorie de varsta conform articolului art. 3.9, cu urmatoarele precizari:
  • Nu se premiaza categoriile de varsta cu mai putin de 3 participanti la proba Hero

Premiile vor fi anuntate inainte de inceperea concursului. Pe langa premii, castigatorii vor primi diplome si medalie de castigator. Toti participantii vor primi diplome electronice de participare.

Valoarea premiilor in bani se achita DOAR prin virament bancar in termen de 30 zile de la data evenimentului. Nu se accepta alta metoda de plata. Castigatorii vor trimite pe email, la adresa contact@smartatletic.ro, in maxim 14 zile de la eveniment, contul IBAN in care se vor transfera premiile in bani si o copie dupa actul de identitate (certificatul de rezidenta fiscala in cazul persoanelor straine).

Festivitatea oficiala de premiere va avea loc conform programului oficial anuntat pe site.

SECTIUNEA 5. CONDITII ADMINISTRATIVE

5.1. Conditii administrative (pe timpul curselor)

Organizarea evenimentului revine organizatorului acs Smartatletic si respectic acs smartatletic team care se ocupa de implementarea evenimentului.

Participantii care renunta la cursa pe parcursul alergarii sunt rugati sa se prezinte in zona Start/Sosire pentru a anunta arbitrul de traseu din acea locatie despre acest abandon.

Competitia va beneficia de asistenta medicala pentru cazuri de accidentari care se va afla in apropierea zonei de start/sosire.

5.2. Conditii administrative exceptionale

In caz de situatii extraordinare care previn desfasurarea in siguranta a evenimentului (ex: conditii meteo extreme) ce nu pot fi prevazute, evenimentul va fi amanat sau chiar anulat.

In cazul amanarii sau anularii evenimentului, taxele de participare nu sunt returnabile. In cazul anularii evenimentului participantii vor primi kitul de participare integral.

5.3. Conditii administrative (generale)

In conformitate cu legislatia in vigoare, Organizatorii vor face publice numele castigatorilor si premiile acordate in cadrul acestei Competitii. Lista castigatorilor va fi publicata dupa eveniment in maxim 7 zile pe site-ul oficial.

Organizatorii se obliga, de asemenea, sa respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal.

Ca atare, Organizatorii se angajeaza sa pastreze confidentialitatea datelor cu caracter personal ale participantilor/castigatorilor la prezenta Competitie si sa le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial, al declaratiei participantilor pe propria raspundere si legislatiei in vigoare.

Concurentilor le este interzisa aruncarea oricaror resturi, gunoaie in zona de desfasurare a competitiei sub sanctiunea descalificarii din competitie. Acestia vor putea folosi fie cosurile de gunoi amplasate in parc sau sacii menajeri pusi la dispozitie de catre organizatori in zona de start/sosire. Organizatorii vor asigura la terminarea evenimentului eliminarea deseurilor si depunerea acestora in zonele special amenajate.

Este interzisa participarea la competitie/eveniment a persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice/droguri sau care se afla sub influenta acestora, a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a derularii evenimentului. Persoanele care vor incalca aceste prevederi vor fi indepartate din zona evenimentului de catre organizatori, chiar cu sprijinul organelor de politie, daca va fi cazul.

Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica prezentul Regulament pana la data inceperii competitiei cu obligativitatea anuntarii modificarilor intervenite pe site-ul oficial si la locul de desfasurare a competitiei.